FAQ
World Cleanup Day is een internationaal initiatief van de burgerbeweging Let's Do It! Wereld om tegelijkertijd zwerfvuil op straten, pleinen, parken, parkeerplaatsen, langs rivieren en in de natuur op te ruimen. Dat idee begon een paar jaar geleden in Estland. Dit jaar organiseert de Plastic Soup Foundation voor de vijfde keer World Cleanup Day in Nederland.
Ga voor meer informatie over het internationale evenement naar www.worldcleanupday.org.
World Cleanup Day wordt, zoals de naam al doet vermoeden, wereldwijd in één dag gehouden. Dit jaar is dat op zaterdag 17 september 2022. Noteer de datum alvast in je agenda! Opruimingen door het hele land kunnen die dag op allerlei verschillende tijdstippen beginnen.
Komt zaterdag 17 september niet goed uit? Of doe je mee als school of organisatie en wil je doordeweeks werken. Welke kan! De hele week voor World Cleanup Day ondersteunen we alle acties die zich aanmelden via deze website
Ja dat mag! De focus ligt op het creëren van bewustzijn voor het plastic probleem middels een opruim- & sponsoractie. Als dit beter uitkomt op bijvoorbeeld dagen ervoor of erna en er meer collega’s of vrienden warmlopen om dan mee te doen, zal het alleen maar bijdragen aan het succes van jouw opruim- en sponsoractie!
In Nederland is de Plastic Soup Foundation verantwoordelijk voor de organisatie van World Cleanup Day. Plastic Soup Foundation brengt al sinds de oprichting in 2011 met succes aandacht voor het plasticprobleem.
Plastic Soup Foundation heeft deze website ontwikkeld om voor iedereen die meedoet duidelijk te maken hoe je geld kunt inzamelen en wat de totale opbrengst is die we al hebben opgehaald. We houden contact met de wereldwijde organisatie LetsDoItWorld. Daarnaast staan we in contact met alle initiatieven en coördineren we de media-aandacht rondom World Cleanup Day in Nederland.
Het is natuurlijk vervelend als er ergens afval ligt dat niet van jou is, maar op World Cleanup Day gaan we met zoveel mogelijk mensen en partijen met een positieve instelling aan de slag. Door er zelf iets aan te doen! Met deze zichtbare actie vragen we aandacht voor de zwerfvuilproblematiek. Daarnaast laten we iedereen zien dat opruimen de sociale norm is. Dit zorgt ervoor dat voortaan minder mensen hun afval zomaar op straat laten staan.
Op World Cleanup Day doe je mee door je aan te melden voor een opruimactie of door er zelf een te organiseren. Dat kan op verschillende manieren. Je kunt meedoen door je eigen actie aan te maken en zelf op te gaan ruimen. Je kunt ook een team oprichten, dan kunnen anderen met je meedoen! Je kunt je ook aanmelden als teamlid bij een bestaand team. Klik hier om je aan te melden
Je kunt ook als organisatie of bedrijf mee doen en officieel partner worden van World Cleanup Day en samen met collega's, vrijwilligers of klanten een opruimactie organiseren. Een toffe actie en mooie manier om je betrokkenheid te tonen! Klik hier om de mogelijkheden te bekijken
Wil je met jouw school meedoen? Dat kan ook! Op 14 september is de World Cleanup Day Scholeneditie. Klik hier om mee te doen
Als je een actiepagina hebt aangemaakt, kan je heel makkelijk deze pagina delen met jouw netwerk via de 'deelknoppen' op de persoonlijke pagina.
Ook hebben wij een toolkit gemaakt voor zowel organisaties als voor particulieren om aan jullie netwerk te laten weten dat jij dit jaar meedoet aan World Cleanup Day. De toolkit bestaat onder andere uit social media posts, een poster, banners voor op de website en campagne beelden. Vooral via social media kan je ons enorm helpen om de boodschap door te geven aan heel Nederland.
Dus vooral veel #taggen en liken en delen van onze berichten zien we graag! 😊
Download hier de toolkit en maak van jouw actie een groot succes!
Zwerfaval in jouw buurt opruimen is een goede start, maar we weten allemaal dat we dit probleem bij de kern moeten aanpakken.
Daarom hebben we besloten het dit jaar iets anders te doen! We nodigen jou uit om van jouw opruimactie een sponsoractie te maken en zo Plastic Soup Foundation te steunen plasticvervuiling bij de bron aan te pakken en wereldwijd impact te maken!
Met de #NotInOurBackyard campage willen we dit jaar aandacht vragen en geld in zamelen om het exporteren van plastic afval naar niet-Europese landen aan banden te leggen. Want wist je dat er elk jaar heel veel plastic afval vanuit Nederland naar het buitenland wordt geëxporteerd en daar wordt gedumpt? We hopen dat je met ons meedoet!
Jazeker!
Wil je echt geen sponsoractie starten, dan kan je alsnog een actie pagina aanmaken en met jouw netwerk delen. Je kunt hierop aangeven dat je geen geld inzamelt maar alleen gaat opruimen. Je kunt dan kiezen voor optie van '1' euro voor een particuliere actie en '5' euro voor een teamactie!
Opruimacties worden door het hele land georganiseerd door particulieren, organisaties en scholen!
Ja! Als je een actie hebt aangemaakt, kun je ten alle tijde mensen toevoegen die met jouw actie mee willen doen.
Je hebt hier wel je persoonlijke wachtwoord voor nodig. Heb je deze niet meer? Dan sturen wij je een nieuwe toe!
Bedrijven, natuurverenigingen, organisaties, scholen, sportclubs, wijken, actiegroepen, ngo’s en individuen nemen het initiatief voor een opruimactie.
Op elke plek waarvan jij denkt dat het succesvol en leuk kan zijn.
Helaas kan je bijna overal in Nederland zwerfafval vinden, maar vooral in parken, langs snoeproutes, bij supermarkten, drukke pleinen, langs fietspaden en in bochten van wegen en afritten (let op veiligheid!) tref je het aan.
We adviseren dit jaar wel, om bij het uitkiezen van de locatie van jouw opruimactie, wellicht ons thema #NOT IN MY BACKYARD, in het achterhoofd te houden.
Met jouw opruimactie steun je Plastic Soup Foundation. Met onze campagnes, onderzoek, voorlichting en acties pakken we plastic vervuiling aan bij de bron en kunnen we mensen als Nina steunen in hun strijd. Lees meer over Plastic Soup Foundation op onze website: www.plasticsoupfoundation.org
Plastic Soup Foundation heeft contact met de wereldwijde organisatie LetsDoItWorld. Daarnaast staan we in contact met alle initiatieven en coördineren de media-aandacht rondom World Cleanup Day in Nederland.
Op de woensdag voor World Cleanup Day organiseren we een speciale dag voor scholen. De scholeneditie is dit jaar op woensdag 14 september 2022. De inschrijving voor deze dag is al geopend! Kijk op: Meedoen als school of bso? (worldcleanupday.nl)
World Cleanup Day is mede mogelijk dankzij de steun van onze partners, de sponsors en alle supporters.
Wil je meer weten over mogelijkheden tot samenwerking? Stuur dan een bericht aan: michelle@plasticsoupfoundation.org
Informatie over het worden van supporter kan je ook hier bekijken: voor partners.
De organisatie heeft ervoor gekozen om zo min mogelijk spullen naar alle locaties te brengen en op te halen. Dat scheelt duizenden kilometers heen en weer rijden door het land! Let’s keep it simple, zwerfvuil oprapen is tenslotte heel eenvoudig.
Een paar tips: als je niet kunt/wilt bukken om afval op te rapen, kan een grijper handig zijn. We raden initiatiefnemers van opruimacties aan om de eigen gemeentelijke afvaldienst telefonisch of via de website te benaderen om daar grijpers te lenen. Vaak kan de gemeentereiniging of de afdelingen Publieke Werken of Publieksinformatie je verder helpen. We raden deelnemers aan om herbruikbare huishoud- of tuinhandschoenen en vuilniszakken te gebruiken.
Afval op straat of in de natuur is natuurlijk vies. Het zijn veelal verpakkingen van voedingswaren, soms met de etensresten er nog in. We raden daarom deelnemers aan om herbruikbare huishoud- of tuinhandschoenen te dragen. Latex handschoenen zijn te dun en scheuren snel.
De veiligheid van de deelnemende vrijwilligers staat voorop.
Daarnaast vragen we iedereen om geen opruimacties te organiseren direct langs een drukke doorgaande weg, een rijksweg, een snelweg of een spoorlijn. Het verkeer rekent niet op je aanwezigheid op die plekken. Let op jonge kinderen, zorg dat ouders in de directe omgeving zijn om over hun veiligheid te waken en hen te behoeden voor bijvoorbeeld plotseling oversteken van de weg. We raden daarom aan om met kinderen een extra veilige omgeving op te zoeken voor de opruimactie: een park, het bos of strand of een rustige, autoluwe straat. Je bent verantwoordelijk voor je eigen veiligheid.
Draag gemakkelijk zittende kleding en spreek bijvoorbeeld met je bedrijf of je vereniging af om allemaal hetzelfde shirt te dragen. Dat doet het goed op de foto!
In Nederland werkt de gemeente samen met jou om je afval op te halen. Door vooraf contact op te nemen met de gemeente kan je zelf organiseren dat jouw afval opgehaald wordt.
Heb je niet zoveel afval, dan kan je dit gewoon in vuilniszakken in de afvalcontainer gooien.
Enorm veel!!
En dit begint met ons te steunen via onze organisatie de Plastic Soup Foundation. Dat kan als particulier, maar zeker ook als organisatie!
Wij hebben een groot netwerk aan partners, onze Angels, die ons steunen en een echte commitment zijn aangegaan om op langere termijn ons te steunen bij onze missie.
Neem vooral contact met ons op om de verschillende mogelijkheden te bespreken.
Als je je aanmeldt voor deelname aan een opruimactie, laat je je e-mailadres en je naam achter via het aanmeldformulier. Behalve wij krijgt alleen de organisator van de desbetreffende actie die gegevens zodat contact kan worden gelegd voor praktische afstemming. De Plastic Soup Foundation gaat de persoonsgegevens niet gebruiken voor commerciële doeleinden. Lees hier onze volledige privacyverklaring.
Staat je vraag er niet tussen? Neem dan gerust contact met ons op!